Sağladığımız tüm kurumsal web hosting paketlerimizde SSL sertifikası ücretsiz tanımlanmaktadır.
İnceleTüm seviyedeki kurumlar için uygun, istenilen lokasyonda, full performans, tam donanımlı sunucular.
İnceleSağladığımız tüm kurumsal web hosting paketlerimizde SSL sertifikası ücretsiz tanımlanmaktadır.
İnceleTüm seviyedeki kurumlar için uygun, istenilen lokasyonda, full performans, tam donanımlı sunucular.
İncele
Yeni sitelerin Google tarafından indexlenmesi aynı zamanda Google arşivine alınması, Google'ın siteyi tanıması anlamına gelmektedir. Sitelerin bir an önce Google tarafından fark edilmesi, ziyaretçilere ve ürün satışlarına daha erken başlanmasını sağlamaktadır. Bu sebeple sitelerin Google tarafından kendiliğinden fark edilmesini beklemek yerine, bu duruma müdahale ederek siteyi daha erken Google'a nasıl bildirebileceğinizi bu bölümdeki anlatımlarla öğreneceksiniz.
Bir görüşmedeki ilk ve son intiba oldukça önemlidir. Bu durum arama motorları için de geçerlidir. Google botlarının siteyi ilk ziyaretinde site içi seo kriterlerine uygun bir yapıda bulması, listelemeye alması esnasında daha cömert davranmasını sağlar. İyi bir site içi seo ile listelenmeye başlamak (anahtar kelimenin rekabetine göre değişmekle birlikte) 40. - 50. sayfalardan Google da listeye girmesi yerine 8 - 10. sayfalarda listelenmesini sağlamaktadır. Ancak bu durum site dışı seo için geçerli değildir. Yeni açılmış bir site için yüzlerce backlink almak Google tarafından doğal karşılanmayarak, sitenin filtreye girmesine sebep olabilmektedir. Google, en doğru backlink artış hızını, sitenin içeriğinin, hitinin ve yayın süresinin artışı doğrultusuna olduğunu düşünmektedir. Bu sebeple, yeni sitelerde site dışı çalışmalarda daha temkinli ve kontrollü davranmak gerekmektedir.
Daha önce "Google Siteden Nasıl Haberdar Olur?" başlığı ile sitenin Google ile ilk tanışması için ilk olarak yapmanız gerekenleri anlatmıştık.
Siteye daha önceden izdexlenmiş bir siteden link vermek
Daha önce Google tarafından indexlenmiş siteler, belirli periyotlarla tekrar ziyaret edilerek güncellemelerin de arşive alınmasını sağlar. Bu sebeple daha önce Google'ın indexlendiği bir siteden yeni siteye link vermek, bir sonraki Google bot ziyaretinde fark edilerek o linkin takibi ile sitenin indexlenmesini sağlayacaktır. Bu süreç link eklenen sitenin güncellenme sıklığına bağlıdır.
Siteye link verme kapsamında, pingleme, dizinlere kayıt, blog backlink gibi çalışmaları da yapabiliriz. Kısaca,
Pingleme: Site veya sayfada bir güncelleme ve yenilik olduğunu bildirmek üzere kullanılan aracı sitelerdir. Bunlar siteler üzerinden sorgu oluşturarak arama motoru botlarının çağırılmasını sağlarlar. En bilinen örnek pingomatic.com'dur.
Dizinler: Belirli bir kaynak olması için web sitelerinin kategoriler halinde listelenmesini sağlayan site fihristleridir.
Blog Backlink: Blog yapısındaki sitelerin sayfalarına yorum yaparak site bölümlerinden link alınmasını gerektiren backlink çeşididir. Seo açısından farklı kullanım şekilleriyle en çok tutulan metotlardan biridir.
Siteyi Google Webmaster Araçlarına Kaydetmek
Sitenizi Google webmaster araçları üzerinden ekleyerek ve doğrulayarak sitenizin Google'a tanıtılmasını sağlayabilirsiniz. Google webmaster araçlarına site ekleme, doğrulama ve diğer tüm tanımlamalar hakkında kapsamlı bilgileri ilerleyen konularda Google Webmaster Araçları başlığı altında bulabilirsiniz.
Google tarafında indexlenmiş sitelerin çoğu, oluşturdukları yeni içeriklerin indexlenmemesi problemleri nedeniyle çeşitli çözüm aramaktadırlar. Sitelere ait yeni içeriklerin erkenden indexlenmesi oldukça önemlidir. Çünkü Google nezdinde bir yeniliği veya haberi ilk duyuran site nitelikli ve üretken site olarak görülür. Dolayısıyla siteler yeni içeriklerini en erken Google'a fark ettirme yarışı içerisine girmekteler. Normalde hiçbir girişimde bulunmadan Google botları bir sitedeki yeni içerikleri ve değişiklikleri algılayabilmektedirler. Ancak bu günler bazen haftalar alabilmektedir.
Sitemizde hangi aralıklarla içerik yayınlanıyorsa, Google Botlarının ziyareti de ona göre şekilleniyor ve içerik güncelliği ile doğru orantıda site ziyaret sıklığını belirliyorlar. Dolayısıyla sitede gün aşırı içerik değişikliği varsa Google gün aşırı girmeye başlıyor. Saatte bir değişiklik varsa saatte bir Google ziyaret ediyor. Tabi ki bu daima aynı şekilde gerçekleşmeyebiliyor bu durumda diğer hızlı indexlenme tekniklerini de uygulamak gerekmektedir.
İmleme siteleri, en çok içerik girilen sistemlerdir. Öyle imleme siteleri vardır ki, neredeyse dakika başı yeni bir link eklenmekte ve içerik güncellenmektedir. Google Bot neredeyse bu sıklıkta güncellenen imleme sitelerinden çıkmamaktadırlar. Dolayısıyla yeni yazılan yazılarınızın linkini bu sitelere eklemek, Google'ın yazınızı anında fark etmesini sağlayacaktır. Tabi ki burada indexleme hızı tamamıyla, imleme sitesinin güncellenme sıklığına bağlıdır.
Tabi ki, burada sosyal sitelere genel olarak imleme siteleri dahil olsa da, onlar dışındakilerden bahsedeceğim. Özellikle Twitter, Facebook gibi sosyal sitelerde son yazılarınızın linklerinin yer alması 3 ila 6 kat arasında indexlenme hızınızı arttırabilir. Bunun için son yazılarınızı Twitter, Facebook gibi uygulamalara göndermek oldukça iyi bir tercih olacaktır.
Ping siteleri, arama motorlarıa yeni yayınlanan yazılar hakkında veri gönderen sitelerdir. Hazır sistemlerimiz destekliyorsa otomatik ping servislerine gönderme ayarları yapılmalı. Desteklemiyorsa, elle bu servislere yazılarımız eklenmelidir.
Site içerisindeki yazılarımızın bir güncellenme aralığı varsa, site haritasının da güncellenme sıklığı vardır. Özellikle anasayfanızdan link çıkışında bulunduysanız bu daha fazla olmaktadır. Google webmaster araçlarından sitemap ekledikten sonra, Google daha hızlı ziyaret edebilmektedir. Aynı zamanda sitemap eklentisi kullanıyorsanız bunun da oldukça faydası olacaktır. Çünkü sitenize her eklenen yeni link, site haritası eklentisi tarafından Sitemap'a eklenerek arama motorlarına bilgilendirmelerde bulunmaktadır. Aynı zamanda bu bilgilendirmeyi, Webmaster araçlarından Sitemap'i yeniden yükle diyerek de yapabilirsiniz.
Site haritasında alacağınız backlinkler, site haritanızın güncellenme sıklığını arttıracaktır. Bu vesileyle, tüm sayfalarınızın linkini listeleyen site haritanızdan Google, yeni bir sayfa açılıp açılmadığını anlayabilmektedir.
Yazılarda küçük değişiklikler:
Yazıların kendi içlerinde güncellenme sıklığı yine Google botları açısından önemli bir kriterdir. Yazı içerisinde, cümle değişiklikleri hatta kelime değişikleri yapsanız bile bu Google botların gözünden kaçmayacak ve bir sonraki ziyareti kısaltacaktır.
Yazılara yorum yapılması:
Yazılarınıza yorum yapılması, yine o sayfa içerisinde ayrı bir güncelleme olayıdır. Bir yazıya ne kadar sık yorum ekleniyorsa, Google Bot yine o sıklıkla ziyaret etmeye başlayacaktır. Bu açıdan ziyaretçileri yorum yapmaya teşvik edin ve yapılan yorumlara mutlaka cevap verin. Eğer yorum yapılmıyorsa, ziyaretçi kılığında siz bile yorum yapabilirsiniz.
Sık güncellenen sitelere yorum yapmak:
Sık güncellenen sitelere, kendi sitenizi de belirterek yorum yaptığınızda, o sayfaya Google Bot'un ilk gelmesiyle, botu sitenize de çekmiş olacaksınız. Özellikle burada yaptığınız sayfanın güncelliği, sitenin güncelliğinden daha önemlidir. Dolayısıyla, sık yorum alan bir yazıya yorumda bulunmak daha avantajlı olacaktır.
Sidebarda son yazıları listeleme:
Yan menüde sitenize ait son yazıları listelerseniz Google bot, herhangi bir yazınızı ziyaret için gelse de, yan menüden son yazınızı fark ederek onu indexleyecektir.
Google toolbar Kullanımı:
Google toolbar kullanılarak yine Google'u ziyaret edilen sayfalardan haberdar edebilirsiniz. Bu şekilde yeni sayfanıza yapacağınız birkaç ziyaret ile indexlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Anasayfa Güncelliği:
Anasayfa ne kadar güncel ise, anasayfanızda yer alacak son yazıda o kadar daha erken fark edilir, indexlenir. Anasayfanızın güncelliği, sayfadaki farklılık ve çeşitlilik ile olur. Bunları nasıl yaparız ?
Sayfa içlerinde benzer yazılar:
Bir yazı içerisinde, benzer yazıları listelerseniz, yeni yayınlanan yazının benzeri bir başka yazı Google Bot tarafından ziyaret edildiğinde, yine benzer yazılardan son yazının dikkat çekmesi sağlanacaktır.
Yazıya etiket eklemek:
Yazılan yazıya, daha önce kullanılmış bir etiket eklerseniz bu etiket sayfanın Google tarafından ziyaret edilmesi halinde son yazıda fark edilerek indexlenecektir.
Sonuç olarak, buradaki tüm yöntemlerin aynı yazıda uygulanması halinde, indexlenme hızını saniyelere kadar indirebilirsiniz.